achteronden bij Lyme

Ben alert op Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een beet van een teek die besmet is met Borrelia.
De kans op het oplopen van de ziekte van Lyme is relatief groot, omdat er in Nederland steeds meer teken besmet zijn met Borrelia.
In de maanden maart tot en met oktober loop je het grootste risico om door een teek gebeten te worden.

De symptomen worden nog wel eens door een huisarts over het hoofd gezien, waardoor de lyme klachten een ernstige chronische vorm kunnen aannemen.

Symptomen: welke klachten kunnen wijzen op Lyme

De eerste uiting van ziekte van Lyme, is het ontstaan van een rode kring op de huid op de plaats van de tekenbeet. Zo’n verkleuring kan ontstaan enkele dagen tot weken na de tekenbeet, maar ontstaat lang niet bij iedereen.

Maar let op: ook als geen verkleuring van huid optreed, kan een lyme besmetting hebben plaats gevonden. Lang niet altijd ontstaat een mooie cirkel. Ook vlekkerige verkleuring van de huid rondom de beet, kan duiden op Lyme.  Ben je bewust dat  een rode vlek, lang niet altijd hoeft voor te komen. Ook mensen zonder zonder verkleuring of vlek, hebben Lyme opgelopen.

Andere griepachtige verschijnselen (koorts, spierpijn, pijn in gewrichten) na een tekenbeet duiden op een lyme besmetting.  Omdat de klachten zo algemeen zijn worden deze vaak niet aan Lyme gekoppeld.

In deze periode “vroege Lyme ziekte’ is tijdige behandeling door een huisarts wenselijk, voordat de bacterie zich verspreid en meer chronische klachten gaan ontstaan.
De kans op een succesvolle behandeling in latere stadia zijn veel kleiner.

 

 

Wat kun je doen om Lyme te voorkomen?

De kans op de ziekte van Lyme kun je verlagen, door te voorkomen dat je voor een besmette teek wordt gebeten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want teken kom je overal tegen. Ze zitten niet alleen in de vrije natuur. Plaatsen waar mensen niet zo snel aan denken om een tekenbeet op de lopen zijn.

  • Je eigen tuin
  • Het tuincentrum
  • Je eigen kamerplanten in de woonkamer
  • De kerstboom van het veld

Kortom iedereen loopt grote kans wel eens gebeten te worden door een teek. Je kan eigenlijk alleen maar bewust hiervan zijn en de kans te verkleinen. Hieronder zet ik wat preventieve tips op een rij.

  1. Blijf op de paden en vermijd het lopen door hoog gras of struikgewas.
  2. Draag  zoveel mogelijk lange kleding, als je moet werken in je tuin.
  3. Onderzoek je lichaam op tekenbeten op het einde van de dag, dat je in de natuur bent geweest.

 

Verwijderen van een teek.

Als je een teek binnen 24 uur op juiste manier verwijdert, is de kans op en besmetting zeer klein. Daarom is het belangrijk om  jezelf dagelijks goed te controleren op een teek. Dit is nog niet zo gemakkelijk want de beestjes zijn zeer klein. Vaak kruipen ze ook nog op plekjes (knieholte, achter het oor) of in huidplooien (rondom lies) waardoor ze moeilijk te zien zijn.

Gebruik geen jodium of andere chemicaliën bij het verwijderen van de teek. Het beste kun je een tekenkaartje gebruiken om de teek van je huid te schrapen. Het handige van zo’n kaartje is dat deze makkelijk in je portemonnee past of in je telefoonhoesje, zodat je zeker altijd bij hebt.

Blijf altijd alert op de klachten die ik hierboven heb genoemd en neem na een tekenbeet altijd contact op met je huisarts. Snelheid van behandeling is geboden om chronische lyme-klachten te ontwikkelen.

Bron: AenO Waterschappen aangevuld met eigen ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *